آشپزی

طرز تهیه شامی گیلانی مخصوص ماه رمضان

دستور شامی گیلان برای ماه رمضان

مواد لازم برای ۳ تا ۴ نفر :

  • گوشت قرمز ترجیحا گوسفندی: ۱۵۰ تا ۲۰۰ گرم بدون چربی ( یا مخلوط گوساله و گوسفند)
  • نخود: نصف پیمانه
  • لوبیای سفید:  نصف پیمانه
  • پیاز : ۱ عدد کوچک متوسط
  • سیب زمینی : ۳ عدد  متوسط  با پوست
  • تخم مرع:  ۱ عدد کوچک
  • زرد چوبه، نمک وفلفل و کمی دارچین

طرز تهیه: همه ی مواد را با ۳ تا ۴ لیوان آب می گذاریم تا بپزد (سیب زمینی ها را با پوست داخل مواد می ریزیم نخود ولوبیا را ۵ تا ۶ ساعت  یا از شب قبل تا صبح می خیسانیم وچند بار آبش را عوض می کنیم) .

همه ی مواد را می پزیم البته خیلی هم نپزد که شل شود .  اگر نپخت ولی آب آن کم بود کمی آب جوش داخل قابلمه می ریزیم  باید در آخرآبش بخوردش رود وآبی در قابلمه نباشد در این زمان حرارت را خیلی کم می کنیم خیلی مواظب  باشیم  و چند بار هم می زنیم تا ته نگیرد و بوی سوختگی ندهد.

حرارت را خاموش کرده و قابلمه را  برمی دا ریم و می گذاریم تا خنک شود. سپس  سیب زمینی ها را پوست کنده و با  بقیه ی  مواد با گوشت کوب له می کنیم .

 

شامی گیلانی ماه رمضان

۱ عدد تخم مرغ را داخل آن میشکنیم و مخلوط می کنیم . زیاد نباید ورز دهیم چون بد شکل می شود . باید حالت کشدار داشته باشد.  داخل دست به اندازه یک پرتقال بر داشته مثل یک نعلبکی گرد آن را پهن می کنیم  در وسط آن را با انگشت سوراخی ایجاد می کنیم. ابتدا در روغن داغ  بعد حرارت را کم می کنیم تا که طلا یی شود ولی نسورد فقط طلایی شود(اگر مایه شل بود می توان  کمی آرد نخود چی به آن اضافه کرد).

سعی کنید تخم مرغ بزرگ نباشد چون شل می کند.( با لپه هم درست می کنند بجای نخود و لوبیا ولی با نخود و لوبیا سنتی تر وخوشمزه تر است) می توانید برای چند روز در یخچال با در بسته نگهدارید.

در گیلان  این مواد را داخل نمکیار که یک ظرف گلی گرد و بزرگ با یک سنگ که معمولا کنار رود خانه  دنبالش می گردند می سایند ( در نمکیار  با سنگ  می سایند)که بسیار خوشمزه می شود .طرز تهیه این شامی  ممکن است  در  هر شهر استان گیلان متفاوت باشد . این شامی را معمولا در ماه رمضان  برای افطاری درست می کنند  و حتی سردش هم بسیار لذیذ  است .

 

در ادامه چند دستور دیگر شامی گیلانی برای شما گردآوری شده است :

شامی پوک

شامی گیلانی یکی از غذاهای محبوب گیلان است که در ماه رمضان می‌تواند گزینه‌ ای عالی برای سفره افطار یا سحر باشد. در ادامه، ۵ نوع طرز تهیه شامی گیلانی را معرفی می‌کنم:

۱. شامی گیلانی کلاسیک

مواد لازم:

  • گوشت چرخ‌کرده: ۳۰۰ گرم
  • لپه: ۱ پیمانه
  • تخم‌مرغ: ۲ عدد
  • پیاز: ۱ عدد بزرگ
  • نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین: به مقدار لازم
  • روغن: برای سرخ کردن

طرز تهیه:
۱. لپه را از قبل خیس کرده و بپزید، سپس آن را بکوبید یا چرخ کنید.
2. گوشت، لپه، پیاز رنده‌شده، ادویه‌ ها و تخم‌مرغ را با هم مخلوط کنید.
3. از مایه گلوله‌ هایی بردارید و آن را کف دست پهن کنید.
4. در روغن داغ سرخ کنید تا طلایی و برشته شود.


۲. شامی رودباری (با سبزیجات معطر)

مواد لازم:

  • گوشت چرخ‌کرده: ۳۰۰ گرم
  • لپه پخته‌ شده: ۱ پیمانه
  • تخم‌مرغ: ۲ عدد
  • سبزیجات معطر (گشنیز، جعفری، ترخون): ۱ پیمانه خردشده
  • پیاز: ۱ عدد
  • نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
  • روغن: برای سرخ کردن

طرز تهیه:

  1. لپه پخته‌ شده را چرخ کنید و با گوشت، پیاز رنده‌شده، سبزیجات معطر و تخم‌مرغ ترکیب کنید.
  2. از مواد شامی درست کرده و در روغن سرخ کنید.
  3. می‌توانید روی آن سس رب گوجه و آب‌ لیمو بریزید تا طعم لذیذتری بگیرد.

۳. شامی گیلانی با سیب‌زمینی

مواد لازم:

  • گوشت چرخ‌کرده: ۳۰۰ گرم
  • سیب‌زمینی پخته: ۲ عدد
  • پیاز: ۱ عدد
  • تخم‌مرغ: ۲ عدد
  • نمک، فلفل، زردچوبه و دارچین: به مقدار لازم
  • روغن: برای سرخ کردن

طرز تهیه:

  1. سیب‌زمینی را پخته و رنده کنید.
  2. با گوشت چرخ‌کرده، پیاز رنده‌ شده، ادویه‌ها و تخم‌مرغ مخلوط کنید.
  3. مواد را ورز داده و شامی‌ ها را در روغن داغ سرخ کنید.
  4. این مدل شامی نرم‌ تر و خوشمزه‌تر است و برای کودکان نیز مناسب می‌باشد.

۴. شامی کبابی گیلانی (بدون روغن و رژیمی)

مواد لازم:

  • گوشت چرخ‌کرده: ۳۰۰ گرم
  • لپه پخته: ۱ پیمانه
  • پیاز: ۱ عدد
  • سیر: ۲ حبه
  • تخم‌مرغ: ۱ عدد
  • ادویه‌ها (نمک، فلفل، زردچوبه، دارچین): به مقدار لازم
  • سبزیجات معطر: نصف پیمانه

طرز تهیه:

  1. لپه، گوشت، پیاز، سیر و ادویه‌ ها را مخلوط کرده و کاملاً ورز دهید.
  2. از مواد، شامی‌ هایی درست کرده و روی سینی فر بچینید.
  3. در فر با دمای ۱۸۰ درجه به مدت ۲۰ دقیقه بپزید تا طلایی شود.
  4. می‌توانید برای خوشمزه‌ تر شدن روی آن کمی آب‌ لیمو یا رب انار بمالید.

۵. شامی گیلانی با رب انار

مواد لازم:

  • گوشت چرخ‌کرده: ۳۰۰ گرم
  • لپه پخته‌شده: ۱ پیمانه
  • پیاز: ۱ عدد
  • تخم‌مرغ: ۲ عدد
  • رب انار: ۲ قاشق غذاخوری
  • نمک، فلفل، زردچوبه: به مقدار لازم
  • روغن: برای سرخ کردن

طرز تهیه:

  1. مواد را با هم مخلوط کرده و خوب ورز دهید.
  2. شامی‌ ها را در روغن سرخ کنید.
  3. پس از سرخ شدن، آن‌ها را در ترکیب رب انار و کمی آب بپزید تا طعمی ملس و خوشمزه بگیرند.

این شامی‌های خوشمزه را می‌توانید همراه با نان، سبزی‌ خوردن و زیتون پرورده برای افطار یا سحر سرو کنید.

نوشته های مشابه

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا