دستور پخت ترش تره گیلانی

طرز تهیه ترش تره گیلان
مواد لازم ترش تره :
- جعفری، گشنیز،تره ،اسفناج، برگ چغندر : ۱ کیلو
- چند شاخه شنبلیله ونعناع
- چوچاق، ترش واش و وارمبو هم کمی (برای آنان که زیاد غذای گوشتی دوست ندارند بخورند)
- برنج : ۱ قاشق غذاخوری
- آب :۱ پیمانه
- آب لیمو یا آب نارنج:۱ پیمانه( ازگوجه سبزکوچک ترش هم می توان بجای ترشی در ابتدا داخل سبزی ها ریخت تا ترش مزه شود)
- سیر: ۱ بوته ویا برگ سیر نصف دسته
- نمک ، فلفل و زردچوبه به میزان لازم
- روغن: به میزان لازم اگر از کره استفاده شود غذا خوشمزه تر می شود و حتی می توانید رویه ماست (سر ماست ) که چرب است درون آن بریزد و یا از سر شیر به جای کره استفاده کنید
- تخم مرغ: ۲ تا۳ عدد
طرز تهیه ترش تره :
در سبزیجات مواد اولیه دقت کنید که میزان تره زیاد نباشد ولی اسفناج و برگ چندر باید بیشتر باشد. بدون سبزیجات محلی قید شده در مواد لازم هم می توانید این غذا را تهیه کنید . اما کمی نعنا به خوش طعم شدن آن کمک می کند در صورتی که نعنای تازه نداشتید می توانید از نعناع خشک و دیگر سبزیهای معطر خشک استفاده کنید . اگر از سبزیجات خشک استفاده می کنید همان اول پخت آنها را اضافه کنید بهتر است تا به همراه سبزی های تازه بپزد .
سبزی ها و سیر را شسته بعد کمی خرد کنید داخل قابلمه همراه یک قاشق برنج خیس خرده و شسته ونمک ،زردچوبه واگر دوست داشتید کمی دارچین ، در ظرفی مناسب بریزید ( معمولا در گیلا ن از گمج که یک ظرف سفالی است استفاده می شود ) و با نصف لیوان آب بگذارید بپزد. یادتان باشد اب زیاد نریزید .اگر آبش کم بود می توانید کمی آب جوش دوباره به آن اضافه کنید.چون سبزی هم خودش اب دارد با حرارت ملایم بپزید
پس از پختن سبزی که تقریبا آب آن هم تما م شده است بعد ترشی مورد نظر را نزدیک آماده شدن اضافه کرده بگذارید به خورد سبزجات برود. بعد از روی حرارت برداشته کمی که سرد شد با گوشت کوب بکو بید تا زیاد درشت نباشد. حال دوباره روی حرارت قرار داده بچشید تا اگر ترشی یا نمکش اندازه نبود اضافه کنید. کره یاهرروغنی که دوست داشتید به آن اضافه کرده وکمی تفت دهید ( فقط تفت دهید ) تا خوشمزه تر شود ولی آب آن زیاد خشک نشود. تخم مرغ ها را در آن بشکنید. وقتی کمی خودش را گرفت هم بزنید تا تخم مرغ باتمام سبزی مخلوط شود ولی خیلی ریز نشود و در خورشت تکه های تخم مرغها نمایان باشند. فلفل را هم اضافه کنید .خورشت آماده است آن را با برنج کته وترب و زیتون در گیلان سرو می کنند.این غذا با نان هم خوشمزه می شود .
دستور پخت ترش تره گیلانی (اصیل و خانگی)
مواد لازم برای ۴ نفر
| مواد | مقدار |
|---|---|
| سبزی ترشتره (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، چوچاق و کمی نعنا) | حدود ۵۰۰ گرم |
| سیر تازه یا خشک | ۵ تا ۶ حبه |
| تخممرغ | ۲ عدد |
| آبغوره یا آب نارنج | حدود ½ لیوان (بسته به ذائقه ترشی) |
| برنج نیمپز یا آرد برنج | ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری |
| نمک | به میزان لازم |
| زردچوبه | ½ قاشق چایخوری |
| روغن محلی یا معمولی | ۳ تا ۴ قاشق غذاخوری |
| آب | به میزان لازم (حدود ۲ لیوان) |
طرز تهیه مرحله به مرحله ترش تره گیلانی
۱. آماده کردن سبزی ها
سبزیهای مخصوص ترشتره را (تره، جعفری، گشنیز، اسفناج، چوچاق و کمی نعنا) بشویید و ریز خرد کنید.
اگر چوچاق ندارید، میتوانید کمی خالخالی خشک یا نعنا خشک جایگزین کنید.
۲. تفت دادن سیر
در قابلمه، روغن بریزید و سیرهای خردشده را با زردچوبه تفت دهید تا طلایی و خوشعطر شود.
(در بعضی نسخه ها بخشی از سیر را برای روی غذا نگه میدارند تا در آخر سرخ و اضافه شود.)
۳. اضافه کردن سبزیها
سبزی خردشده را به سیر تفتدادهشده اضافه کنید و حدود ۵ تا ۷ دقیقه با حرارت ملایم سرخ کنید تا رنگ سبزی کمی تیره شود و بوی خامی آن گرفته شود.
۴. افزودن برنج یا آرد برنج
برنج نیمپز را با مقداری آب به قابلمه اضافه کنید (یا اگر آرد برنج استفاده میکنید، در کمی آب حل کرده و اضافه کنید).
بگذارید با حرارت ملایم حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بپزد تا لعاب بیندازد.
۵. اضافه کردن آبغوره
وقتی سبزی و برنج خوب پختند، آبغوره یا آب نارنج را به آن اضافه کنید.
میزان ترشی را میتوانید به سلیقهی خود تنظیم کنید.
۶. افزودن تخممرغ
تخممرغها را داخل قابلمه بشکنید (بدون هم زدن) و اجازه دهید ببندند — یا اگر ترجیح میدهید، آنها را هم بزنید تا در خورش پخش شوند و قوام بدهند.
۷. جا افتادن خورش
در این مرحله حرارت را کم کنید و اجازه دهید خورش حدود ۱۵ دقیقه دیگر آرام بجوشد تا جا بیفتد و لعابدار شود.
در پایان نمک را اندازه کنید.
🍋 نکات و فوت و فن های ترش ترهی خوشمزه
-
چوچاق و سیر تازه راز اصلی عطر بینظیر ترشتره هستند. اگر چوچاق تازه ندارید، نوع خشک آن را از عطاری تهیه کنید.
-
بعضی از گیلانیها در آخر کار یک قاشق کره محلی یا روغن زیتون شمالی هم اضافه میکنند برای عطر بیشتر.
-
ترشتره باید غلیظ و لعابدار باشد، نه آبکی.
-
در کنار ترشتره معمولاً برنج سفید کتهشده یا ماهی شور/ماهی دودی سرو میشود.
پیشنهاد سرو
ترشتره را در کاسهی سفالی یا مسی بریزید، رویش کمی سیر داغ و نعنا داغ بریزید و در کنار برنج شمالی بخارپز سرو کنید.
اگر دوست داری سبک تند تر باشد، میتوانی کنار آن تخممرغ عسلی یا ماهی سرخکرده هم بگذاری

طرز تهیه مرحله به مرحله ترش تره (سبک رستورانی)
مواد لازم
| مواد | مقدار |
|---|---|
| سبزی ترشتره (تره، جعفری، گشنیز، چوچاق، نعنا، اسفناج) | ۶۰۰ گرم |
| سیر تازه | ۸ حبه درشت |
| تخممرغ محلی | ۳ عدد |
| برنج ایرانی نیمپز | ۳ قاشق غذاخوری |
| آبغوره طبیعی | ½ لیوان |
| روغن محلی (یا کره حیوانی) | ۴ قاشق غذاخوری |
| زردچوبه | ½ قاشق چایخوری |
| نمک | به میزان لازم |
| فلفل سیاه | کمی برای عطر |
۱. آمادهسازی سبزی
سبزیها را شسته و ریز خرد کنید. در تابهای جداگانه با روغن محلی و زردچوبه، حدود ۱۰ دقیقه تفت دهید تا بوی خامی گرفته شود و رنگ سبز تیره شود.
۲. تفت دادن سیر
در قابلمه اصلی، بقیهی روغن را بریزید، سیرهای ریز خرد شده را تفت دهید تا طلایی و خوشبو شود. نصف سیر را برای سیر داغ انتهایی کنار بگذارید.
۳. پخت برنج
برنج نیمپز را با حدود دو لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید حدود ۱۵ دقیقه بجوشد تا لعاب بیندازد.
۴. افزودن سبزی و ترشی
سبزی تفتخورده را به برنج اضافه کنید و اجازه دهید حدود ۳۰ دقیقه با حرارت ملایم بپزد. در این مرحله آبغوره را هم اضافه کنید و نمک را اندازه کنید.
۵. افزودن تخممرغ
در پایان پخت، تخممرغها را یکییکی داخل خورش بشکنید، ولی هم نزنید تا هرکدام بهصورت مجزا ببندند. این کار جلوهی مجلسی به غذا میدهد.
۶. سرو نهایی
ترشتره را در ظرف مسی یا سفالی بریزید، کمی سیر داغ و چند برگ چوچاق تازه روی آن بریزید، و در کنار برنج کتهشدهی شمالی، ماهی شور، زیتون پرورده و دلال گیلانی سرو کنید.

نسخه سریع و ساده خانگی ترش تره گیلانی
مواد لازم (برای ۲ نفر)
| مواد | مقدار |
|---|---|
| سبزی ترشتره خردشده | ۳۰۰ گرم |
| سیر لهشده | ۳ حبه |
| تخممرغ | ۱ عدد |
| آرد برنج | ۱ قاشق غذاخوری |
| آبغوره | ۳ قاشق غذاخوری |
| زردچوبه و نمک | به میزان لازم |
| روغن | ۲ قاشق غذاخوری |
| آب | حدود ۱ لیوان |
روش تهیه سریع
-
در قابلمه، روغن و سیر را بریز و تفت بده تا طلایی شود.
-
زردچوبه را اضافه کن و سریع هم بزن تا نسوزد.
-
سبزی خردشده را بریز و حدود ۵ دقیقه تفت بده تا رنگ سبز تیره شود.
-
آرد برنج را در کمی آب حل کن و همراه با بقیه آب داخل قابلمه بریز.
-
درِ قابلمه را ببند و اجازه بده حدود ۲۰ دقیقه روی حرارت ملایم بجوشد تا لعاب بیندازد.
-
در پایان، آبغوره و نمک را اضافه کن و تخممرغ را هم داخل خورش بشکن (میتوانی هم بزنی یا درسته بگذاری ببندد).
-
بعد از ۵ دقیقه، ترشتره آماده سرو است
پیشنهاد سرو خانگی
کنار ترشتره، برنج شمالی یا کته ساده، تخممرغ نیمرو و کمی ماست چکیده عالی میشود.
اگر دوست داری سنتیتر باشد، چند تکه ماهی شور یا دودی هم کنارش بگذار و با سبزیخوردن تازه سرو کن.
منبع : مجله بروزترین ها



